Erről a sütiről előljáróban annyit, hogy ez édesanyám receptje és nem mellékesen a világ legegyszerűbb, de mégis a legfinomabb és legomlósabb sajtos rúdja.
Titka, hogy a tésztájában bizony a sokat szidott sertészsír van, az teszi omlóssá.
Sajnos ezt semmilyen más hiper-szuper zsírpótló varázs-szer sem képes helyettesíteni a sütiben, mert akkor alapjaiban változtatnánk meg és az eredményre nézve az egyenlő lenne a tragédiával.
Tehát, aki nem akar zsír használni, az ezt a süti ne süsse meg, mert ehhez nemcsak muszáj, de egyszerűen kötelező a jófajta, illatos sertészsír!
Mielőtt az én konyhámba is beköltözött volna, már édesanyám számtalanszor sütötte és jómagam is három alkalommal a barátnőimnél, különböző alkalmak okán / keresztelő, névnap.../
Ezúttal a párom névnapjának alkalmából kerül rá sor, mivel a munkahelyén kötelező névnapozás van és ugye, ilyenkor vinni kell egy sós sütit, egy édes sütit és üdítőt. Idén ez volt a sós süti.
Íme a recept:Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 50 dkg rétesliszt
- 3 tojássárgája
- 1 kis doboz tejföl
- 1 evőkanál só
- 15 dkg reszelt sajt
- 25 dkg margarin
- 25 dkg sertészsír
+ 10 dkg reszelt sajt megszórni a süti tetejét
+ a tojások fehérje megkenni a sütik tetejét
Elkészítés:
A kétfajta lisztet egy tálban összekeverjük. A hideg zsírral és margarinnal összemorzsoljuk.
Hozzáadjuk a tojások sárgáit, a tejfölt, a sót és a reszelt sajtot, majd meggyúrjuk a tésztát.
Esetleg, ha nem állna össze, akkor még egy kanál tejfölt vagy fél deci tejet még adjunk hozzá és formázzuk gombóccá.
A tésztát folpackkal letakarva tegyük hűtőbe és pihentessük min. 1 órán át.
Pihentetés után helyezzük a tésztát lisztel megszórt munkalapra és osszuk el kétfelé, mert úgy könnyebb lesz vele dolgozni a továbbiakban.
A tészta azon felét, amellyel nem dolgozunk, takarjuk vissza a folpackkal és tegyük vissza a hűtőbe.
Nyújtsuk a tésztát 1 centi vastagságúra és próbáljuk téglalap formájúra alakítani.
Vágjuk föl kb. ujjnyi széles és hosszú darabokra, majd kenjük le a tojások fehérjével és szórjuk meg reszelt sajttal.
A rudakat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és 200 fokon illetve gázsütő 4 fokozatán süssük. Kb. 30 perc alatt sülnek készre.
Fogyasszuk Jó étvággyal!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése