Főzés, sütés, fészekrakás feleség módra

2013. december 4., szerda

Sajtos rúd

Erről a sütiről előljáróban annyit, hogy ez édesanyám receptje és nem mellékesen a világ legegyszerűbb, de mégis a legfinomabb és legomlósabb sajtos rúdja.
Titka, hogy a tésztájában bizony a sokat szidott sertészsír van, az teszi omlóssá.
Sajnos ezt semmilyen más hiper-szuper zsírpótló varázs-szer sem képes helyettesíteni a sütiben, mert akkor alapjaiban változtatnánk meg és az eredményre nézve az egyenlő lenne a tragédiával.
Tehát, aki nem akar zsír használni, az ezt a süti ne süsse meg, mert ehhez nemcsak muszáj, de egyszerűen kötelező a jófajta, illatos sertészsír!

Mielőtt az én konyhámba is beköltözött volna, már édesanyám számtalanszor sütötte és jómagam is három alkalommal a barátnőimnél, különböző alkalmak okán / keresztelő, névnap.../
Ezúttal a párom névnapjának alkalmából kerül rá sor, mivel a munkahelyén kötelező névnapozás van és ugye, ilyenkor vinni kell egy sós sütit, egy édes sütit és üdítőt. Idén ez volt a sós süti.
Íme a recept:

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 50 dkg rétesliszt
  • 3 tojássárgája
  • 1 kis doboz tejföl
  • 1 evőkanál só
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg sertészsír
+ liszt a munkalap szórásához nyújtáskor
+ 10 dkg reszelt sajt megszórni a süti tetejét
+ a tojások fehérje megkenni a sütik tetejét

Elkészítés:

A kétfajta lisztet egy tálban összekeverjük. A hideg zsírral és margarinnal összemorzsoljuk.

Hozzáadjuk a tojások sárgáit, a tejfölt, a sót és a reszelt sajtot, majd meggyúrjuk a tésztát.
Esetleg, ha nem állna össze, akkor még egy kanál tejfölt vagy fél deci tejet még adjunk hozzá és formázzuk gombóccá.


A tésztát folpackkal letakarva tegyük hűtőbe és pihentessük min. 1 órán át.
Pihentetés után helyezzük a tésztát lisztel megszórt munkalapra és osszuk el kétfelé, mert úgy könnyebb lesz vele dolgozni a továbbiakban.


A tészta azon felét, amellyel nem dolgozunk, takarjuk vissza a folpackkal és tegyük vissza a hűtőbe.


Nyújtsuk a tésztát 1 centi vastagságúra és próbáljuk téglalap formájúra alakítani.

Vágjuk föl kb. ujjnyi széles és hosszú darabokra, majd kenjük le a tojások fehérjével és szórjuk meg reszelt sajttal.



A rudakat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és 200 fokon illetve gázsütő 4 fokozatán süssük. Kb. 30 perc alatt sülnek készre.



Fogyasszuk Jó étvággyal!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése